Over Arjen Hemelaar

Arjen studeerde economie aan de Erasmus Universiteit, behaalde een MBA bij Nyenrode en woonde drie jaar in een klooster in Nara, Japan. Arjen is MMS geaccrediteerd coach, Tiimiakatemia teamcoach en volgde bij het Bureau voor Positieve Psychologie een opleiding in de positieve psychologie. 

 

 

Een degelijke start

Na voltooiing van mijn studie economie in Rotterdam, vertrok ik voor drie jaar naar Japan. Daar woonde ik in Tenri, een klein dorpje vlak bij Nara, ooit de hoofdstad van Japan. Een gebied doorspekt met geschiedenis.  Ik maakte daar onderdeel uit van een kleine geloofsgemeenschap en nam deel aan het religieuze leven. De meeste tijd besteedde ik aan mijn studie Japans en het behalen van mijn zwarte band karate. Ik leerde daar, in die oeroude traditionele omgeving, op andere manieren kijken en denken dan dat ik daarvoor gewend was. Het beïnvloedde, meer dan mijn studententijd, de keuzes die ik daarna zou maken.

Macht en gezag

Na terugkomst in Nederland in 1989 kwam ik als marketeer terecht op het Europese hoofdkantoor van Canon, waar ik met plezier samenwerkte met de vele Japanners die daar werkzaam waren. Mede omdat ik de Japanse cultuur zo goed kende werd ik de eerste niet-Japanse marketingmanager met budgetverantwoordelijkheid. Maar toen eind jaren 90 service marketing in zwang raakte, switchte ik naar de telecom. Ik bekleedde verschillende business development functies.

Mijn afslag naar ondernemerschap

Het internet groeide snel en werd steeds belangrijker. In 2000 was ik medeoprichter van File2share, een online communicatiesysteem voor in de bouw, en M2Match, een zoekmachine naar kantoorruimte. File2Share werd een succes en groeide verder als onderdeel van Rijnja Repro. Aan M2Match werkten we twee jaar dag en nacht; zoals .commers dat doen. De eerste acht maanden zonder salaris. Maar met resultaat, want 16 grote vastgoedbeleggers stapten in en financierden onze startup met enkele miljoenen. Toen kwam de vastgoedcrisis van 2002 en moesten we het bedrijf sluiten. Dat was een schok. Ondernemen is directer dan werken in de grootzakelijke markt. Alles wat je doet zie je meteen terug in je P&L. Omdat de Loss bij ons de doorslag gaf, ging dat gepaard met de nodige spanning. Dat hoort ook bij ondernemen. Met de mannen die ik dat avontuur begon kijken we er met een glas wijn nog af en toe op terug. Wat als we toen....

Een eigen biermerk en academie

De vrijheid bleek onweerstaanbaar. In 2005 richtte ik iKi op. Mijn eigen biermerk waarin mijn Japanse verleden, mijn marketingkennis en mijn hang naar avontuur mooi bij elkaar kwamen. Mijn energie legde ik in het bouwen van het merk. Dat ging goed, iKi was te vinden op de hipste plekken, in Nederland maar ook daarbuiten. Tot Taiwan aan toe. Het is geweldig in Bilbao of Dublin te lopen en daar je eigen bier in het café tegen te komen. We verkochten al snel een half miljoen flessen. In de biermarkt zijn echter de volumes hoog en de marges laag. Door de druk op de marge bleef de winstgevendheid achter. Toen het bouwen na een paar jaar gedaan was en de nadruk kwam te liggen op managen werd het tijd voor mij om het stokje over te geven. Het werd de grootste aandeelhouder iKi overnam. Ik bleef betrokken als aandeelhouder en kon aan een nieuw avontuur beginnen. Het verhaal van iKi was daarmee niet afgelopen: iKi groeit nog steeds. Vorig jaar verhuisde de brouwerij naar Breda en in 2018 brengt de brouwer weer een nieuwe smaak op de markt.

Kwetsbaar en stoer

Met die ondernemerservaring werd ik partner bij Team Academy, een hbo-opleiding voor jonge ondernemers.  Uniek aan de opleiding is dat je studiepunten krijgt voor het maken van winst.  Als bestuur behaalden we de benodigde accreditatie, verhuisden we de opleiding uit Haarlem naar B.Amsterdam, Europa's grootste startup hub, en verdubbelden het aantal studenten. Naast mijn rol als bestuurder coachte ik een team van vijftien studenten, een nieuwe ervaring.  Dat werden vier geweldige jaren. Vier jaar lang coachte ik dat team een dag per week en reisde met hen naar Spanje, Finland, Californië, India en China. Ik kreeg niet alleen inzicht in de manier waarop zij zich ontwikkelen maar ook hoe ik mijzelf verder kon ontwikkelen. Het werd een van de meest bijzondere perioden uit mijn leven. En net als bij iKi trad ik terug uit het management nadat de transitie was afgerond. Intussen was ik gegrepen door het coachen.

Mijn ervaring met ondernemen, bouwen, besturen en coachen gebruikte ik om een eigen coachpraktijk op te richten.