Karaktersterktes

Karakter kan je ontwikkelen; de nadruk ligt daarbij wel op je karaktersterktes. Het uitgangspunt van mijn coachingsaanpak is: zet je karaktersterktes zoveel mogelijk in, dan volgt de rest vanzelf. Dat is minder vanzelfsprekend dan dat dit klinkt.

 

 

Karaktersterkte

Een mooi voorbeeld van focussen op kracht is de coaching door Marc Lammers van hockeyster Sylvia Karres, spits van het Nederlands elftal. De eerste jaren trainde hij haar backhand, haar zwakste slag. In de training verdween alle energie en daarmee haar zelfvertrouwen. In toernooien scoorde ze amper.

Toen, in 2006, vroeg hij voor het eerst wat haar kracht was. De tip-in. Vervolgens werd daarop getraind. Resultaat was dat in 2006 het Nederlands elftal voor het eerst in 24 jaar wereldkampioen werd en dat Karres met zeven doelpunten topscorer van het toernooi werd. Nu is een hockeyslag geen karaktersterkte maar het voorbeeld is concreet. Voor karakterontwikkeling werkt het net zo.

Fundamenten voor coaching

Zelf coach ik creatieve ondernemers en change-makers die het lastig vinden om strak te plannen. Maar ook ondernemers die goed kunnen organiseren maar het moeilijk vinden om te creëren. Change-makers die erg servicegericht zijn maar daardoor ook geneigd zijn om weg te geven. Ondernemers die eigenwijs zijn en daardoor ver gekomen zijn maar soms ook recht op een ravijn afstormen. Gaandeweg ontwikkelde ik de volgende fundamenten voor mijn coaching.

Humor en serieus
Humor en chaos

Arjen werd geïnspireerd door onder andere:

  • De MMS coaching methodiek van Cherie Carter-Scott
  • Positieve psychology; Character strengths, PsyCap and more
  • Leadership; Fred Kiel, Keshvan Nair, Deirdre McCloskey
  • Learning; Peter Senge, Steve Blank
  • En ook door Carl Jung en Daniel Isenberg